Duurzaamheid

Kunststof verpakkingen zorgen ervoor dat producten beschermd worden, vers blijven en minder producten worden weggegooid (minder voedselverspilling). Ook garanderen kunststof verpakkingen veiligheid en hygiëne en voorkomen infecties.

Kunststoffen zijn efficiënt voor het verpakken en vervoeren van producten, aangezien zij licht en compact zijn. Hierdoor zijn minder vervoersbewegingen noodzakelijk dan zonder kunststof verpakkingen.

Er worden steeds meer kunststof verpakkingen gerecycled met een lagere CO² footprint dan de productie van virgin. Ook neemt de de inzet van biobased materialen toe, terwijl door innovaties 1% materiaalreductie in verpakkingen plaatsvindt.

Inmiddels wordt ca. 50% van de op de markt gebrachte kunststof verpakkingen voor recycling afgeleverd en staat Nederland in de kopgroep (2014) met betrekking tot recycling van kunststof afval.

In Nederland worden ca, 43 miljard verpakkingen per jaar verbruikt en bedraagt het afval van alle verpakkingen samen slechts 3% van de totale afvalstroom in Nederland.

(bron: routekaart materiaalverduurzaming kunststof verpakkingen)